Hvordan klippe hunden

De fleste hunder trenger å bli klippet med jevne mellomrom. Daglig børsting og jevnlig vask av hunden er absolutt nødvendig for å holde hunden sunn og frisk. Klipper du hunden jevnlig, reduserer du samtidig at pelsen får floker, lopper og flått – og at den ikke røyter så mye.

dame som klipper en hund

En del hunder kan fort bli litt redde og nervøse når du kommer med en klippemaskin. Her er noen tips til hvordan du kan klippe hunden på en skånsom måte som ikke tar alt for lang tid. Det er viktig å skynde seg langsomt i starten. Skaper du gode rutiner som er forutsigbare for hunden din, skjønner hunden fort hva som skal skje og hvordan den skal oppføre seg.

  • Bruk tid på tilvenning.
  • Vask hunden først.
  • Bruk stillegående klippemaskin.
  • Gi hunden ros underveis.
  • Husk å rengjøre klippemaskinen.

Bruk tid på tilvenning

Gjør hunden vant til klippemaskinen før du begynner å klippe. Bruk positiv oppmuntring ved å holde klippemaskinen inntil hunden og gi ros (og ev. litt godsaker). Gjenta dette flere ganger til hunden er trygg på maskinen og ikke synes den er skummel.

Vask hunden før du klipper den

Har du en skitten hund, anbefaler vi at du vasker den først. Da blir klippingen enklere, samtidig som du passer bedre på skjæret i klippemaskinen. Har hunden din mye pels, kan det være lurt å bruke et gammelt skjær først for en grovklipping, for så å bytte til et nyere skjær og klippe resten.

Bruk stillegående klippemaskin

En bråkete klippemaskin kan fort skremme hunden. Vi anbefaler derfor at du investerer i en maskin som bråker minimalt, for å hindre at hunden blir nervøs når du tar frem klippemaskinen.

Vi anbefaler: Oster klippemaskin for hund er både stillegående og har lang ledning, som gjør det enkelt å klippe hele hunden uten at du må bytte stikkontakt og flytte rundt på den.

Oster har også en egen YouTube-kanal med flere veiledningsvideoer.

Gi hunden ros underveis

For at hunden skal få en positiv opplevelse, er det lurt å kose litt med den underveis og gi den ros. Da husker den klippingen som en kosestund, heller enn noe som må gjøres.

Husk å rengjøre klippemaskinen

Hvis du tar godt vare på hundens barbermaskin, kan den holde i mange år. Bytt ut skjær som blir slitte og bruk de på grov og skitten pels. Bruk gjerne forskjellige skjær til de ulike kroppsdelene.

Hvor ofte bør jeg klippe hunden?

Vi har ingen absolutt anbefaling, men hvis du klipper hunden ca. 6-8 ganger i året holder du deg nok på et bra nivå.

Mer stell med langhåret hund

Har du en langhåret hund, må du nok belage deg på å bruke mer tid på stell enn med en korthåret hund. Langhårede hunder skal klippes oftere, og det er lurt å tørke pelsen med en egnet blåser til hund når du har vasket den eller vært ute i vått vær.

Vi anbefaler: Monsoon hundeblåser uten varmluft tørker bort vann, fukt, løs pels og smuss/grus fra pelsen.

I tillegg bør du børste håret jevnlig, helst hver dag, for å unngå floker. Det blir på en måte som med ditt eget hår. De aller fleste av oss grer håret hver dag for å holde det fint og flokefritt. Hunden din synes også det er deilig med myk pels. Børster du håret til din langhårede hund jevnlig, sørger du også for at det ikke fester seg smuss og insekter i pelsen.

Klikk her hvis du vil lese mer generell informasjon om hundepels.