Informasjon om hundepels

Når du får hund er det helt vesentlig å lage et pelspleieprogram. Dette bør du gjøre sammen med oppdretter eller annen kyndig person. Feil program kan skade pelsen, og i verste fall kan hunden få plager.

Hunder har en pels bygget opp av fibre som hører hjemme i familien ullhår (dvs. “spinnbare dyrehår”). Hvert fiber vokser opp av en liten follikkel og blir tilført fett fra små fettceller i huden. Innerst har fiberen en marg dekket av et barklag, og utenpå ligger et lag med skjell. For enkelte hunder kan dette medføre at pelsen filterer, det vil si at når pelsen får en sammensetning av fukt, varme og bevegelse åpner skjellene seg og filtrerer hvert fiberhår inn i det neste. Da danner det seg filtklumper som må løses, gres ut og i verste fall klippes ut.

PÅVIRKNING FRA ARV

Da hundene ble adoptert hos menneskene for mange tusen år siden, ble de brukt til mange oppgaver, og det har preget utviklingen av pelsen i en mengde retninger. Noen har arvemateriale fra forfedre som lå og sov ute for å passe gården i kaldt klima. De utviklet en pels med to hårlag, en varm under-ull innerst ved huden og en pels med kraftige, stive og tykke dekkhår ytterst for å beskytte mot regn og snø.

Andre hunder levde mye innendørs eller i et varmt klima, og de har en fin, tynn pels som er lett å stusse og klippe for at de skal se fine ut. Mange hundet tåler ikke mye sol på nedklipt pels før de kan bli solbrente.

Men ettersom tiden er gått og bruk, behov og avl av mange egenskaper har endret på hundene, så har ikke alltid pelsen klart å følge med. Blant renrasede hunder kan enkelte individer ha en pels som ikke er rasetypisk.

PELSENS LIV

I likhet med ville dyr vokser pelsen på noen hunder kraftigere når de kjenner at det blir kaldere i været. Når det blir varmere, tynner de ut pelsen ved røyting, dvs. under-ulla løsner.

Pelsen skal gjøre en rekke oppgaver. Den skal isolere mot kulde og sol, den skal holde skitt og smuss unna og virke” selvrensende”. Hvis man hos en rase som vanligvis ikke klippes, som f.eks. en med ulvepels, likevel må klippes på grunn av eksem, insektangrep, borrer e.l., kan man oppleve at huden oppfatter dette på forskjellig vis. Når pelsen gror ut, er den ikke alltid identisk med den opprinnelige hva gjelder utseende og konsistens.

Det kan også hende at en enkel hund har uvanlig vanskelig pels fra fødselen av. Husk også at siden de har en veldig sensibel hud under pelsen, må du bruke en ekstra mild shampo med lav pH-verdi – ikke den du har på hylla til deg selv. Oppdretter/dyrebutikk kan gi deg råd. Enkelte hunder har fortsatt den naturlige renseprosessen i pelsen, så du behøver ikke vaske så ofte. Noen hunder har mistet mye av denne evnen og er avhengige av at du vasker ofte.

KLIPPING OG PELSSTELL

Hundens eier må stelle pelsen. I sin enkleste form kan dette gjøres ved kjemming, slik at man får ut støv og fremmedlegemer, løsner på mindre floker og får en god overflate, slik at hunden ser velstelt og pen ut. Ved røyting eller når pelsen er uregjerlig, kan det være behov for å bruke en god karde som drar ut løshår og mer floker og støv. Dette er da en litt større oppgave som krever litt tid, og at du må påse at du ikke lugger hunden.

Les våre tips til å klippe hunden her.

Hunder som har et lag pels som ikke røyter, som blant andre puddel og Irish Softcoated Wheaten terrier, skal klippes regelmessig med saks og klippemaskin.

Hunder av blant andre de strihårede/ruhårede terrierrasene og schnauzerrasene som har strie dekkhår og myk underull, skal trimmes; dvs. de døde dekkhårene skal nappes ut. Dersom pelsen på disse rasene klippes med saks eller maskin, eller skjæres med kniv, vil pelsen bli blass og livløs. De døde hårrøttene vil irritere huden og hindre veksten av ny og frisk pels.

Er den blitt skitten, eller inneholder pelsen mye smuss, sand og lignende, bør du gi hunden et bad. Bruk hendene og masser en god hundeshampo inn i pelsen. Unngå å få shampo i øynene, nese eller munn. Vask forsiktig ut såpen og skyll godt. Vurder å bruke en balsam/conditioner etterpå hvis du måtte bruke mye shampo, for erstatte en del stoffer du har vasket vekk. Tørk med et grovt håndkle,. Hvis du skal klippe pelsen etterpå kan du bruke en hårføner og tørke pelsen godt, gjerne mens du bruker en grov kam for å unngå filting.

Skal hunden klippes eller få ytterligere pelsbehandling, bør den alltid bades først. Støv i pelsen vil slite på alt klippeutstyr. NB: Hunder som skal trimmes, må ikke bades verken før eller rett etter trimmingen.
Det finnes også hunder som man normalt ikke klipper eller trimmer annet ved spesielle behov (ragg på ben hos fuglehunder, nedklipping ved filting eller eksem, sykdom o.l.) Vær oppmerksom på at også i slike tilfeller kan pelsen ta skade av dette og endre karakter når pelsen gror ut igjen.

Vi anbefaler at du forhører deg med oppdretter hva slags pelspleie hunden trenger. Med litt øvelse kan man lære å gjøre mye selv. Med krevende pelsarbeider eller hunder som skal på utstilling kan det lønne seg å bruke profesjonelle til hjelp med dette.