Tips til deg som skal klippe sau

Det kan være utfordrende å klippe sau! Det vet Anne-Lise Haugdahl Humstad alt om. Anne-Lise er tidligere norgesmester i saueklipping. Hun har vunnet flere priser for teknikken sin, og hun har delt sine beste tips med oss. Hun er også ambassadør for Norsk Småfeservice i samarbeid med Lister.

Se vårt utvalg av klippemaskiner til sau og småfe.

Anne-Lises tips til en god klippeplass

En god klippeplass handler om å gjøre en tung jobb lettest mulig for både klipper og hjelpere, sikre god sortering av ulla, og skape minst mulig stress for sauen. Her er noen tips fra Anne-Lise, som viser hvorfor hun er en av de beste i landet til å klippe sau. Man bør alltid være to stykker i tillegg til klipperen når man klipper sauer; en som henter fram sau og en som sorterer ullen etter hvert som den blir klippet.

Når du skal klippe sau, bør du sørge for:

  • Nok plass
  • Godt lys
  • Sklisikkert underlag
  • God dyreflyt
  • Riktig matinntak 
  • Riktig utstyr
  • Minst mulig stress

God plass

En gjennomtenkt klippeplass er viktig for at både saueklippingen og ullhåndteringen skal gå trygtfor seg. Det må være nok plass i rommet, slik at saueklipperen og ullhåndtereren kan bevege seg rundt uten at sauen kommer i kontakt med veggen eller innredningen. Dersom sauen får tak i noe med beina, vil den forsøke å komme seg opp, noe somvil gjøre jobben mye tyngre for klipperen.

Det er også viktig å sørge for at det ikke trekker der saueklippingen skal foregå. Trekk er ikke bra for klipperens muskler. Man kan fort bli kald og stiv, og få vondt i både rygg og nakke, så pass på at vinduer er lukket og eventuelle vifter avslått.

Belysning i klipperommet

Det er viktig med god belysning på klippeplassen, slik at klipperen og ullhåndtereren ser hva de driver med. Dårlig lys gjør det for eksempel vanskelig å se spener. Klipperen kan også få hodepine hvis hen må konsentrere seg for å se godt over tid.

Sklisikkert underlag

Et sklisikkert underlag er viktig for tryggheten til saueklipperen, slik at hen ikke mister fotfeste og sklir under klippingen. Er man skikkelig uheldig, kan man risikere skade hvis klipperen faller. Anne-Lise pleier å bruke en asfaltplate som underlag fordi den er sklisikker og absorberer noe fett og fuktighet fra ulla.

God dyreflyt

Sørg for å ha sauen i nærheten av klippeplassen, slik at man ikke må flytte sauen unødvendig langt før den skal klippes. Dette kan gjøre sauen mer stresset enn nødvendig. Bruk smarte binger, gjerne med (korte) ledeganger til klippestedet.

Har du et godt opplegg rundt klippeplassen, blir det minst mulig stress, en lettere jobb og bedre opplevelse for både to-og firbeinte, sier Anne-Lise.

Matinntak i forkant av klippingen

Sauen skal ikke ha tilgang på mat de siste 12 timene før klipping. Den skal bare tygge drøv og fordøye det som er spist tidligere, så den ikke blir ukomfortabel når den blir klippet. Drektige søyer kan få litt kraftfôr for å minske risiko for melkefeber.

Riktig utstyr

Her er noen av de tingene Anne-Lise anbefaler at du har kontroll på: 

  • Strømledningen bør ikke ligge og slenge på gulvet. Da kan fort sauen dra den med seg, eller enda verre tygge på den. 
  • Det er lurt å ha oppheng til slynge, hvis saueklipperen bruker det.
  • Sørg for å ha ullsekker av papir og svaber/rive lett tilgjengelig for å samle opp ulla med underveis.

Reduser stress for sauen

Det er viktig at alle som er til stede og håndterer sauen er rolige, slik at sauene også holder seg rolige. Barn kan være til stede, men må også være rolige og ikke rope og skrike. Sauer som blir stresset og oppkavet er vanskeligere både å håndtere og å klippe, noe som kan skape farlige situasjoner. Det ønsker vi å unngå.

Når det gjelder antall folk i klipperommet, så anbefaler Anne-Lise at det er nok folk til stede, men ikke flere enn nødvendig. Med andre ord; en til å ta ull, og så mange som det er nødvendig for å få sauen fram til klipperen og sauen vekk fra klipperen etterpå.

Ta vare på klipperen

Vi har også et lite tips til deg som skal klippe eller ta imot en saueklipper: ta godt vare på saueklipperen. Dette er et nøysomt og krevende arbeide. Pass på at du har litt å drikke på (både kaldt og varmt) og gjerne noe attåt.